Tüzüğümüzdeki İş Ahlakı ve İlkeler
Ahlaki kurallara bağlı kalmak, başarı ve gelişimin temel taşlarından birisidir. Bu nedenle, iş ahlakının birçok sektörde önemli bir yeri vardır.
İnsani yardım alanında çalışanlar, bu ahlaki kurallara uyan ve davranışlarıyla örnek teşkil eden ilk kişiler olmalıdırlar. Zira, bu ahlaki kurallar, onları yüceltecek ve onları daha samimi, fedakâr, çalışkan ve profesyonel bir seviyeye getirecektir. Bu da hayır çalışmalarının kamaştırıcı görüntüsünü vurgularken, onu daha da görkemli ve saf bir hale getirecek ve kazara meydana gelebilecek hataları ortadan kaldıracaktır.
Bu nedenle, çalışanların davranışlarını yönlendirecek ve onlara insani yardım alanında mesleki tecrübeler kazandıracak, ‘Ahlaki İlkeler Tüzüğü’nü oluşturma ihtiyacı hasıl olmuştur.
Tüzüğümüzün Hedefleri
- Hayır çalışmalarındaki tecrübe ve donanımın arttırılması için ahlaki temelleri ve ilkeleri belirlemek.
- Takip edecekleri metot için personeli yönlendirmek
- Çalışanları ahlaki kurallara uyma ve iş birliği yapma konusunda motive etmek.
- Hayır çalışmalarındaki faydalı işleri desteklemek, fayda sağlamayan çalışmalar için de gereken düzeltmeleri yapmak
- Hayır çalışmalarının kültürüne, ahlaki kuralları yerleştirmek
Tüzüğümüzün Genel İlkeleri
İş Ahlakı Tüzüğü
-
Dernek tarafından onaylanan yönetmeliklere, kurallara ve sözleşmelere uymak.
-
Sözleşme, iş birliği, hizmet sağlama ve sorumluluklarının alınması durumunda, dernek ve diğer kuruluşlar arasındaki protokol, sözleşme ve istenilenlere bağlı kalmak.
-
Hizmet kalitesini iyi bir seviyeye getirmek. Projelerden faydalananların ve paydaş ortakların memnuniyetlerini sağlamak.
-
Hizmet sunarken ırk ve mezhep ayrımcılığından kaçınmak
-
Raporları hazırlarken abartmaksızın ve aldatmaksızın dürüst olmak.
-
Herhangi bir aldatmacadan, yanlış bilgilendirmeden ve özel bir menfaat elde etmekten sakınmak.
Finansal Etik Tüzüğü
-
Derneğin mal varlıklarını, kamu ve özel kaynaklarını korumak ve onları ihmal ve israftan kaçınmak
-
Mali bilgi ve verileri, bağışçı, hayırsever veya ilgili devlet biriminin talep etmesi durumunda, uygun bir şekilde paylaşmak.
-
Bağışlanan mali yardımları, bağışçıların şartları ve istekleri doğrultusunda düzenlemelere uygun olarak yerine ulaştırmak.
-
Her türlü finansal yolsuzluk veya kara para aklama olaylarından sakınmak.
-
Dernek ve işçilerin haklarını koruyan mali bilgi ve belgelerin hepsini muhafaza etmek.
Personelin Projelerden Faydalananlar ile Çalışma Etiği
-
Projelerden faydalanacak kimselerin ihtiyaç duydukları hizmetleri mümkün olan en iyi araç ve gereçlerle sunmak
-
Projelerden faydalanacak kimselere sunulacak hizmetleri kolaylaştırmak.
-
Projelerden faydalanacak kimselerin haysiyetlerini korumak ve onları duygusal veya ahlaki olarak incitecek her türlü davranış ve sözden uzak durmak
-
Muhtaç kimselerin ihtiyaç durumlarının araştırılması esnasında dokümantasyon, arşivleme ve ilgili kurallara dikkat etmekle beraber fotoğraf-video çekimi ve paylaşımı konusunda da kendilerinden izin almak
-
Hiç kimseye iltimas ve ayrımcılık yapılmaksızın projelerden faydalanacak kimselere sunulacak hizmetlerde adil olmak.
-
Afet ve krizlerde acil ihtiyaç sahiplerine anında ulaşmak ve hizmet esnasında karşılaşılabilecek her türlü engel ve zorluklara katlanmak.
Etik Tüzüğümüz
İnsani yardım çalışmalarının kültürümüzdeki yerleşik konumu ve toplumumuz üzerindeki etkisini ve sosyal kalkınma hedefiyle muhtaç kimselere yapılan insani yardım çalışmalarına yönelik küresel eğilimleri göz önünde bulunduran, bu sektörün bir çalışanı olarak; Yasa ve yönetmeliklere içtenlikle bağlı kalacağıma, Bütün çalışan, yönetici, bağışçı ve ortaklarla dürüstlük, şeffaflık ve sadakat çerçevesinde çalışacağıma,İşimi profesyonelce verimli ve mükemmel bir şekilde yerine getirebilmek için mümkün olan en iyi zaman ve çabayı harcayacağıma, Tüzükte belirtilen tüm ilke, değer ve etik kurallara bağlı kalacağıma, Çalışma alanımızı ilgilendiren her konuda çalışma ekibi ile birlikte hareket edeceğime,Şahsıma, personel arkadaşlarıma ve derneğimize zarar verebilecek her türlü davranışlardan uzak duracağıma Söz Veriyorum.